Έννοια του Βάρους - Ελεύθερη πτώση των σωμάτων

Ερωτήσεις τύπου Σωστού -Λάθους

Δημιουργία : Περιβολάρης Ανδρέας

  
Επέλεξε από το πτυσσόμενο μενού που είναι δίπλα σε κάθε ερώτηση ,εάν η πρόταση που δίνεται είναι Σωστή ή Λάθος.
Μπορείς να ελέγξεις κάθε απάντησή σου πατώντας το ΄΄Έλεγχος απαντήσεων΄΄ .
Αν θέλεις όμως μπορείς να κάνεις τον έλεγχο μετά το τέλος όλων των ερωτήσεων
και αφού επιλέξεις ΄΄Έλεγχος απαντήσεων΄΄ .
Σου δίνεται το ποσοστό επιτυχίας και σε όποιες ερωτήσεις δεν έχεις απαντήσει σωστά παραμένει το πτυσόμενο μενού για να δείς τα λάθη σου.
Κάθε φορά που θα ξεκινάς από την αρχή τις ερωτήσεις θα γίνεται ανακατανομή αυτών.
Μια μπάλα πετιέται κατακόρυφα προς τα πάνω. Η επιτάχυνση της μπάλας στο ψηλότερο σημείο της τροχιάς της είναι μηδέν.
Μια μπάλα πετιέται κατακόρυφα προς τα πάνω. Η επιτάχυνση της μπάλας στο ψηλότερο σημείο της τροχιάς της είναι περίπου 10 m/s2 προς τα πάνω
Ένα σώμα εκτοξεύεται κατακόρυφα προς τα πάνω. Καθώς ανεβαίνει η ταχύτητα έχει κατεύθυνση προς τα κάτω ενώ η επιτάχυνση προς τα πάνω.
Ένα σώμα εκτοξεύεται κατακόρυφα προς τα πάνω. Καθώς ανεβαίνει η ταχύτητα έχει κατεύθυνση προς τα πάνω ενώ η επιτάχυνση προς τα κάτω.
Στην ελεύθερη πτώση ενός σώματος η επιτάχυνση είναι σταθερή.
Ένας αστροναύτης που βρίσκεται στη Σελήνη αφήνει ταυτόχρονα να πέσουν από το ίδιο ύψος ένα πούπουλο και ένα σιδερένιο σφυρί. Το γεγονός ότι αυτά θα φτάσουν στο έδαφος την ίδια στιγμή, δείχνει ότι η βαρυτική δύναμη από τη Σελήνη σε βαρύτερα σώματα (σφυρί) είναι ίση με αυτή σε πιο ελαφριά σώματα (φτερό).
Ένα πούπουλο που αρχικά είναι ακίνητο, αφήνεται να πέσει σε κενό αέρα από ύψος 5 m σε ένα γήινο εργαστήριο. Τότε το πούπουλο πέφτει με σταθερή ταχύτητα.
Όταν ένα σώμα μεταφέρεται από τον Ισημερινό στο Βόρειο πόλο αυξάνεται η αδράνεια που εμφανίζει το σώμα.
Ένα σώμα εκτοξεύεται κατακόρυφα προς τα πάνω. Καθώς ανεβαίνει η ταχύτητα και η επιτάχυνση έχουν κατεύθυνση προς τα πάνω.
Ένας αστροναύτης που βρίσκεται στη Σελήνη αφήνει ταυτόχρονα να πέσουν από το ίδιο ύψος ένα πούπουλο και ένα σιδερένιο σφυρί. Το γεγονός ότι αυτά θα φτάσουν στο έδαφος την ίδια στιγμή, δείχνει ότι το σφυρί και το φτερό έχουν την ίδια μάζα στη Σελήνη, επειδή εκεί δεν υπάρχει ατμόσφαιρα
Στην ελεύθερη πτώση ενός σώματος η ταχύτητα είναι σταθερή.
Στην ελεύθερη πτώση ενός σώματος η επιτάχυνση και η ταχύτητα είναι ίσες.
Μέσα σε αερόκενο σωλήνα αφήνουμε μια σφαίρα. Τότε στη σφαίρα ασκείται μόνο το βάρος της, το οποίο την επιταχύνει.
Μέσα σε αερόκενο σωλήνα αφήνουμε μια σφαίρα. Τότε τo βάρος ασκείται στη σφαίρα μόνο όταν την αφήσουμε να πέσει.
Δύο σφαίρες με μάζες m και 2m που βρίσκονται στον ίδιο τόπο αφήνονται την ίδια χρονική στιγμή και από το ίδιο ύψος. Τότε οι δύο σφαίρες κινούνται με διαφορετική επιτάχυνση.
Δύο σφαίρες με μάζες m και 2m που βρίσκονται στον ίδιο τόπο αφήνονται την ίδια χρονική στιγμή και από το ίδιο ύψος. Τότε και οι δύο σφαίρες φτάνουν συγχρόνως στο έδαφος και έχουν την ίδια ταχύτητα.
Όταν ένα σώμα μεταφέρεται από τον Ισημερινό στο Βόρειο πόλο, το βάρος του αυξάνεται, ενώ η μάζα του δεν μεταβάλλεται.
Το (γήινο) βάρος ενός σώματος έχει διεύθυνση πάντα κατακόρυφη και φορά προς το κέντρο της Γης.
Ένα πούπουλο που αρχικά είναι ακίνητο, αφήνεται να πέσει σε κενό αέρα από ύψος 5 m σε ένα γήινο εργαστήριο. Τότε η επιτάχυνση του πούπουλου μένει σταθερή κατά τη διάρκεια της πτώσης.
Ένας αστροναύτης που βρίσκεται στη Σελήνη αφήνει ταυτόχρονα να πέσουν από το ίδιο ύψος ένα πούπουλο και ένα σιδερένιο σφυρί. Το γεγονός ότι αυτά θα φτάσουν στο έδαφος την ίδια στιγμή, δείχνει σε περίπτωση απουσίας αέρα, όλα τα σώματα που πέφτουν σε συγκεκριμένη περιοχή, αποκτούν την ίδια επιτάχυνση.