Έννοια του Βάρους - Ελεύθερη πτώση των σωμάτων

Ερωτήσεις τύπου Σωστού -Λάθους

Δημιουργία : Περιβολάρης Ανδρέας

  
Επέλεξε από το πτυσσόμενο μενού που είναι δίπλα σε κάθε ερώτηση ,εάν η πρόταση που δίνεται είναι Σωστή ή Λάθος.
Μπορείς να ελέγξεις κάθε απάντησή σου πατώντας το ΄΄Έλεγχος απαντήσεων΄΄ .
Αν θέλεις όμως μπορείς να κάνεις τον έλεγχο μετά το τέλος όλων των ερωτήσεων
και αφού επιλέξεις ΄΄Έλεγχος απαντήσεων΄΄ .
Σου δίνεται το ποσοστό επιτυχίας και σε όποιες ερωτήσεις δεν έχεις απαντήσει σωστά παραμένει το πτυσόμενο μενού για να δείς τα λάθη σου.
Κάθε φορά που θα ξεκινάς από την αρχή τις ερωτήσεις θα γίνεται ανακατανομή αυτών.
Βάρος είναι η δύναμη που ασκεί η Γη σε κάθε σώμα.
Το βάρος μεταβάλλεται από τόπο σε τόπο πάνω στην επιφάνεια της Γης.
Το βάρος αυξάνεται όταν μεγαλώνει το υψόμετρο.
Ένα σώμα πέφτει ελεύθερα από ύψος H πάνω από το έδαφος (αντιστάσεις από τον αέρα παραλείπονται). Τότε τo σώμα κάνει κίνηση ευθύγραμμη με σταθερή επιτάχυνση ίση με g.
Ένα σώμα πέφτει ελεύθερα από ύψος H πάνω από το έδαφος (αντιστάσεις από τον αέρα παραλείπονται). Τότε τo σώμα κάθε στιγμή βρίσκεται σε ύψος h=1/2gt2 πάνω από το έδαφος.
Ένα βαρύτερο σώμα έλκεται από τη Γη με δύναμη μεγαλύτερη από ένα ελαφρύτερο. Όταν τα αφήνουμε από το ίδιο ύψος φτάνουν ταυτόχρονα στην επιφάνεια της Γης (οι κινήσεις θεωρούμε ότι γίνονται μόνο υπό την επίδραση του βάρους των σωμάτων). Τότε τα δύο σώματα δέχονται διαφορετικές δυνάμεις, όμως έχουν κάθε στιγμή την ίδια ταχύτητα.
To βάρος ενός σώματος είναι διανυσματικό μέγεθος.
Τo βάρος ενός σώματος δεν μεταβάλλεται από τόπο σε τόπο πάνω στην επιφάνεια της Γης.
Η μονάδα μέτρησης του βάρους είναι το 1Ν.
To βάρος ενός σώματος έχει μέτρο mg.
Ένα σώμα πέφτει ελεύθερα από ύψος H πάνω από το έδαφος (αντιστάσεις από τον αέρα παραλείπονται). Τότε τo σώμα κάνει ομαλή κίνηση.
Ένα βαρύτερο σώμα έλκεται από τη Γη με δύναμη μεγαλύτερη από ένα ελαφρύτερο. Όταν τα αφήνουμε από το ίδιο ύψος φτάνουν ταυτόχρονα στην επιφάνεια της Γης (οι κινήσεις θεωρούμε ότι γίνονται μόνο υπό την επίδραση του βάρους των σωμάτων). Τότε τα δύο σώματα έχουν κάθε στιγμή την ίδια επιτάχυνση και βρίσκονται στο ίδιο ύψος.
Στην χώρα μας η επιτάχυνση της βαρύτητας είναι g=9,81 m/s2. Αυτό σημαίνει ότι ταχύτητα 9,81 m/s στο τέλος του πρώτου δευτερόλεπτου.
Όταν ένα σώμα πραγματοποιεί ελεύθερη πτώση, τότε εκτός των άλλων δυνάμεων δρα και το βάρος του.
Ένα βαρύτερο σώμα έλκεται από τη Γη με δύναμη μεγαλύτερη από ένα ελαφρύτερο. Όταν τα αφήνουμε από το ίδιο ύψος φτάνουν ταυτόχρονα στην επιφάνεια της Γης (οι κινήσεις θεωρούμε ότι γίνονται μόνο υπό την επίδραση του βάρους των σωμάτων). Τότε τα δύο σώματα έχουν κάθε στιγμή την ίδια επιτάχυνση (επιτάχυνση βαρύτητας).
Όταν ένα σώμα πραγματοποιεί ελεύθερη πτώση, τότε δέχεται μόνο μία δύναμη, το βάρος του.
Όταν ένα σώμα πραγματοποιεί ελεύθερη πτώση, τότε δεν δέχεται καμία δύναμη.
Ένας αλεξιπτωτιστής πέφτοντας αποκτά τελικά σταθερή ταχύτητα. Καταλαβαίνουμε ότι από εκείνη τη στιγμή το μέτρο της αντίστασης του αέρα είναι ίσο με το μέτρο του βάρους του αλεξιπτωτιστή.
Ένας αλεξιπτωτιστής πέφτοντας αποκτά τελικά σταθερή ταχύτητα. Καταλαβαίνουμε ότι ο αλεξιπτωτιστής κάνει ελεύθερη πτώση.
Ένας αλεξιπτωτιστής πέφτοντας αποκτά τελικά σταθερή ταχύτητα. Καταλαβαίνουμε ότι η αντίσταση του αέρα θεωρείται αμελητέα.
Ένα χαρτί και ένα σιδερένιο σφυρί αφήνονται να πέσουν λίγο πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης. Η επιτάχυνση του χαρτιού είναι ίση με την επιτάχυνση του σφυριού.
Ένα χαρτί και ένα σιδερένιο σφυρί αφήνονται να πέσουν λίγο πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης. Η επιτάχυνση του χαρτιού είναι μικρότερη από την επιτάχυνση του σφυριού.
Δύο σώματα αφήνονται να πέσουν σε κενό από το ίδιο ύψος. Οι τελικές τους ταχύτητες είναι ίσες, παρόλο που η μάζα του ενός είναι δεκαπλάσια από τη μάζα του άλλου. Αυτό συμβαίνει, γιατί η επιτάχυνση του σώματος με τη μεγαλύτερη μάζα είναι δεκαπλάσια από την επιτάχυνση του άλλου σώματος.
Δύο σώματα αφήνονται να πέσουν σε κενό από το ίδιο ύψος. Οι τελικές τους ταχύτητες είναι ίσες, παρόλο που η μάζα του ενός είναι δεκαπλάσια από τη μάζα του άλλου. Αυτό συμβαίνει, γιατί η απουσία του αέρα κάνει όλα τα σώματα να πέφτουν με την ίδια επιτάχυνση.
Μια μπάλα πετιέται κατακόρυφα προς τα πάνω. Η επιτάχυνση της μπάλας στο ψηλότερο σημείο της τροχιάς της είναι περίπου 10 m/s2 προς τα κάτω.